ePalvelu - Sähköisiä lomakeratkaisuja kunnille.

Lomakkeen tulee olla sekä saatavissa, täytettävissä että lähetettävissä asiaa hoitavalle viranomaiselle verkon kautta, jotta kyseessä olisi todellinen sähköinen ja kaksisuuntainen asiointi.

Mia Toivanen,
"Sähköisten asiointi- palvelujen kehittäminen kunnissa",
Väitöskirja, Tampereen yliopisto, 2006

Aito sähköinen asiointi

ePalvelun asiakkaana kaupunki tai kunta voi helposti ja nopeasti korvata netistä tulostettavat sekalaiset paperilomakkeet (Word, Excel, PDF jne.) aidosti sähköisillä asiointipalveluilla.

Tätä nykyä useimpien kaupunkien ja kuntien nettisivuilta löytyy runsaasti "tulosta ja täytä" tai "täytä ja tulosta" -tyyppisiä ladattavia lomaketiedostoja, jotka asukas voi vain tulostaa, täyttää käsin kynällä ja lähettää postitse kirjeenä. Käytännössä kunta on "ulkoistanut" lomakkeen tulostuskustannukset asukkaan itsensä maksettavaksi ja hänelle menettelystä on vain vähän hyötyä.

Toivanen toteaa väitöskirjatutkimuksessaan Sähköisten asiointipalvelujen kehittäminen kunnissa ykskantaan, että netistä tulostettavat asiointilomakkeet: "eivät täytä sähköisen asiointipalvelun vaateita."

Helposti ja nopeasti käyttöönotettavia sähköisiä asiointipalveluja

SaaS-pilvipalveluna ePalvelu tarjoaa helposti ja nopeasti käyttöönotettavia sähköisiä asiointipalveluja, joita kuntalaiset voivat käyttää internetselaimen avulla millä tahansa päätelaitteella, tabletit ja älykännykät mukaanlukien. Tietoliikenne on aina SSL-salattua ja käyttäjän tunnistautumisessa voidaan hyödyntää Suomi.fi-tunnistusta.

Kaikki ePalvelu-asiointitiedot siirtyvät aina turvallisen SSL-salatun tietoliikenneyhteyden välityksellä asiaa hoitavalle viranhaltijalle ja/tai tietojärjestemään.

Sähköpostia ei käytetä asiointitietojen siirtoon missään vaiheessa.